Această poveste care se derulează pe parcursul a câtorva secole studiază posibilitatea reîncarnării și cea a plătirii datoriilor acumulate. 
Este vorba despre legătura dintre două femei care se repetă sau revine cu timpul, sub forma unor legături importante: mamă/ fiică, soacră/ noră, stăpână/ sclavă, pacientă/ medic, bunică/ nepoată (micuță), angajată/ patroană, surori, între altele. 
Două femei care se găsesc de-a lungul secolelor. Fiecare întâlnire sau întoarcere presupune în mod implacabil un act de răzbunare, sau plătirea unei polițe. Prin urmare vine ziua în care toate nemulțumirile, răzbunările și iertările trebuie plătite într-un alt mod: fiecare trebuie să se cunoască pe sine. Fără să se agațe de nevoia de a apăra sau a nega existența reîncarnării, această poveste abordează misterul dorinței, al moștenirii, și al jurămintelor făcute către stele. Firul conducător al tuturor acestor întâlniri este întrebarea ”De ce trebuie să fiu eu cea care sunt?” „De ce am eu această mamă, această soră, această prietenă, această șefă?” Această poveste studiază profunzimea și complexitatea raporturilor dintre femei…care mereu au fost complicate. (Ximena Escalante)

Bildungswoman este un performance care își propune să exploreze moduri de devenire a identității feminine într-un colaj teatral – de la felul în care ne putem crește copiii în spirit feminist, la bagajul emoțional ca moștenire transgenerațională, până la felul în care ne raportăm la propriile frici și limite. Interconectând textul dramaturgei mexicane Ximena Escalante cu manifestul Chimamandei Ngozi Adichie cu propriile noastre experiențe (de)formatoare, Bildungswoman aduce împreună transdisciplinar generații diferite de femei. Ne dorim să coborâm feminismul – ca umanism upgradat și corectat – în mainstream și să ne putem interoga, confesiv și poetic, asupra felului profund în care „a fi femeie” rezonează cu fiecare din noi, prin raporturi femeie-femeie. Operăm cu întrebări și curiozități, nu cu certitudini, și ne dorim să investigăm inclusiv zonele mai întunecate de traumă și tensiune, dar și cele luminoase de cooperare și solidaritate.  

Elena Morar, regizoare

Regia: Elena Morar
Distribuție: Ana Covalciuc, Sorina Ștefănescu
Intervenții muzicale live și sound design: Diana Miron
Scenografie și video art direction : Alexandra Panaite
O producție Caleido

Data premierei: 2020