Andreea și Andrei Grosu, fondatorii UNTEATRU: „Putem spune că prezentul se îndreaptă spre lucruri bune”

S-a desfășurat, între 27 noiembrie și 1 decembrie 2017, a doua ediție a Festivalului Caleido. La final, vă propunem un interviu cu regizorii Andreea și Andrei Grosu, fondatorii UNTEATRU, gazda noastră din acest an! 

de Alina Vîlcan

În acest an, UNTEATRU a fost gazda festivalului Caleido. Ce v-a convins să găzduiți festivalul?

Dorinta unor oameni de a celebra teatrul și lipsa de spațiu care le stătea în cale. Statutul de gazdă ne amintește de ganfurile noastre de început, când adăposteam spectacole care nu aveau unde să se joace.

Pentru că festivalul Caleido este (și) despre etnicitate și multiculturalism, cum vedeți reflectarea aceasta multiculturală în teatrul autohton de acum?

Credem că teatrul atinge tot mai des probleme sociale, pentru că unul dintre scopurile sale este să nască dialog pe teme presante actuale.

Ce credeți că poate schimba un festival precum Caleido? Dar voi, punând bazele UNTEATRU, ce v-ați dorit să schimbați în mediul cultural de la noi?

Un festival cu spectacole atent selecționate poate schimba perspectiva asupra fenomenului cultural care se numește teatru. Credem că trebuie să avem o grijă constantă pentru educarea publicului tânăr și îndrumarea lui către teatru. Iar festivalurile fac asta. În asta constă necesitatea lor.

Spuneți-ne o poveste, aceea a unui teatru curajos: povestea UNTEATRU.

Am simțit că vrem să spunem ceva și ne-am inventat limbajul. UNTEATRU e limba noastră. Când am plecat la drumul ăsta, nu ne-am imaginat nimic, am sperat doar să rezistăm, în rest ne-am aruncat în gol fără nicio plasă de salvare. Probabil e singura cale. Am avut parte de multe surprize, plăcute și neplăcute. Dar, una peste alta, UNTEATRU de astăzi este cea mai plăcută surpriză pe care destinul ne-a făcut-o. Nu ne așteptam la atâta bucurie.

Ce vă motivează să trăiți din artă în România anului 2017?

E singurul lucru pe care îl putem face. Nu am putea trăi fără ce facem, e un fel de a fi.

 Pentru că lucrați mult cu generația tânără de actori și regizori, cum vedeți viitorul teatrului de la noi?

Ne e foarte greu să aprecirm un viitor din care facem și noi parte. Putem să spunem că prezentul se îndreaptă către lucruri bune.

Cum arată o zi obișnuită pentru voi, cât timp petreceți la UNTEATRU, cât vă rămâne pentru spectacolele voastre, ca regizori?

O zi în care avem repetiții începe la teatrul în care lucrăm în acea perioada. Dupa patru-cinci ore de repetiții, ne oprim să luăm prânzul undeva pe drum, iar după masă ne continuăm drumul către teatrul nostru, unde ne așteaptă multe lucruri de rezolvat, întâlniri, planuri de făcut. Seara e rezervată familiei.

Foto sus: Radio România Cultural

Similar Posts